top of page

ABGH wil de risico’s van CO₂-belasting landelijk aankaarten

Bijgewerkt op: 1 jul. 2019

Middels een motie vroeg Merten Broekaart, tijdens de raadsvergadering van 27 juni, aan het collega om de risico’s die een extra CO₂-belasting met zich meebrengt, onder de aandacht te brengen bij de politiek in de rest van het land.

Allereerst natuurlijk bij de andere Zeeuws-Vlaamse gemeenten en de provincie, maar ook bij het rijk.


Ons jongste partijlid, Jelle Roelands, kaartte dit onderwerp aan naar aanleiding van een open brief die 17 ondernemingsraden van bedrijven in de chemie- en staalsector in maart naar de Volkskrant stuurden. Hierin riepen ze de politiek op, voorafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen om de risico’s van een dergelijke belasting eens goed onder de loep te nemen. En mét de bedrijven te gaan praten in plaats van óver ze.


Lees hier de brief:

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/open-brief-aan-politiek-leiders-bedrijf-geen-politiek-met-onze-banen-wij-zijn-trots-op-banen-en-vooruitgang~b5760a86/?_ga=2.167811553.119145433.1561729033-1585599285.1560847420


Hierop is uit het politieke landschap weinig reactie gekomen. En omdat dit onderwerp grote invloed kan hebben op de arbeidsmarkt in Zeeuws-Vlaanderen heeft ABGH besloten om deze motie in gang te zetten. Dit met het doel om de regionale, provinciale en landelijke politiek wakker te schudden en aandacht te vragen voor de mogelijke gevolgen van een dergelijke extra belasting.


Een aantal van die ondernemingsraden die de open brief geschreven hebben kwamen namelijk uit de kanaalzone.


"Grote werkgevers in onze regio die de noodklok luiden moeten altijd serieus genomen worden en er was maar weinig respons op de brief. Dit moet veranderen en daartoe roepen wij nu op."

Voor onze regio, en in het bijzonder onze gemeente, kan het invoeren van deze extra belastingmaatregel betekenen dat onze gespannen arbeidsmarkt nog verder onder druk komt te staan. Dit terwijl wij juist behoefte hebben aan investeringen in innovatie, die onze regio nog aantrekkelijker maakt dan ze nu al is.


Globaal gezien maken wij ons ook zorgen over de averechtse impact die een dergelijke belasting kan hebben op ons klimaat. Er vinden momenteel veel innovaties en ontwikkelingen plaats die moeten zorgen voor een CO₂-reductie, hiervoor zullen minder middelen beschikbaar zijn. Dit zijn tevens innovaties die werkgelegenheid creëren voor onze inwoners en die Nederland één van de koplopers in CO₂-reductie maakt.


Daarnaast vrezen we voor concurrentie uit andere landen. Landen waar wellicht niet zo strikt omgegaan wordt met de uitstoot van CO₂ en waardoor we zelfs een collectieve toename van uitstoot kunnen krijgen doordat er meer en meer producten van over de grens ons land binnen zullen komen.


Uiteraard zijn wij een enorme voorstander van een vermindering van onze CO₂-uitstoot, oplossingen als het hergebruik van CO₂ zoals het zogenaamde ‘carbon-capture’ juichen wij enorm toe. Het verhogen van de efficiëntie in de industrie, verminderen van uitstoot en filteren van hetgeen nog onvermijdelijk is, allemaal belangrijke zaken die bijdragen aan de toekomst van onze planeet. Maar hier moeten bedrijven de kans voor krijgen, daar moeten we de kennis voor kunnen leveren en financiële mogelijkheden kunnen bieden.


Een CO₂-belasting is niet de oplossing.


Merten Broekaart

37 weergaven
bottom of page