top of page

Hulst gaat strijd aan met eenzaamheid onder inwoners

Eenzaamheid bij inwoners van de gemeente Hulst wordt vanaf dit jaar groot aangepakt, met een plan voor alle leeftijden. Dat is hard nodig, vindt het Hulster college.

De helft van de inwoners uit de gemeente heeft eenzaamheidsgevoelens, blijkt uit cijfers van het RIVM (2016). Ook uit landelijk onderzoek van de Radboud Universiteit (2019) blijkt dat er een grote verborgen groep eenzame mensen is. Die bestaat naast ouderen ook jongeren en volwassenen tussen de twintig en vijftig.


Er zijn in de gemeente Hulst al verschillende initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan, van stichting Hulst voor Elkaar en verschillende vrijwilligersorganisaties. Er rijdt bijvoorbeeld een boodschappenbus, er zijn maatjesprojecten voor mensen met psychosociale problemen en er zijn regelmatig losse activiteiten. Zo konden inwoners via Hulst voor Elkaar afgelopen december een kerstkaartje sturen naar iemand die eenzaam is. 


Achter gesloten deuren

Burgemeester en wethouders willen de strijd met eenzaamheid op grotere schaal voortzetten en hebben een plan opgesteld. De prioriteit ligt bij het opsporen van eenzame mensen. Het huidige aanbod van activiteiten richt zich vooral op de mensen die al in beeld zijn, maar de échte eenzaamheid vindt plaats achter gesloten deuren. 


Het idee is om activiteiten te houden die blijvend en terugkerend zijn én om eenzaamheid beter bespreekbaar te maken. Hulst wil zich met het plan bewust richten op alle leeftijden. Ook jongeren of bijvoorbeeld moeders met jonge kinderen kunnen eenzaam zijn en voor hen zijn er nog geen activiteiten. Een commissie van de Hulster gemeenteraad praat volgende week over het plan. 


Bron: https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/hulst-gaat-strijd-aan-met-eenzaamheid-onder-inwoners~ac319799/

135 weergaven
bottom of page