top of page

Juist meer zorgen over vervuilde grond Perkpolder

Bijgewerkt op: 15 jun. 2018

De informatieavond over de vervuilde grond waarmee de nieuwe zeedijk bij Perkpolder is aangelegd, had de zorgen van omwonenden moeten wegnemen. Maar ze zijn alleen maar groter geworden. Deltares en het RIVM hebben de afgelopen acht maanden onderzocht of omwonenden risico's hebben gelopen. Vanavond werden de resultaten gepresenteerd tijdens een informatieavond in Kloosterzande.

Strafrechtelijk onderzoek

Voor de dijk is zogenoemde thermisch gereinigde grond gebruikt. Dat is grond die onder hoge temperaturen voor het grootste deel schoongemaakt wordt. Maar bij de grond die in Perkpolder is gebruikt is er iets misgegaan. Uit onderzoek blijkt dat er te hoge concentraties benzeen, te hoge ph-waarden en metalen zoals calcium en zijn achtergebleven in de grond. Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in om te kijken hoe dat kan.


Deltares en het RIVM hebben op verschillende plekken metingen gedaan om te kijken of omwonenden risico's lopen of hebben gelopen. De vervuilde grond is nu afgedekt met een dikke laag klei. Daarom zijn er volgens de onderzoekers nu geen gezondheidsrisico's.

Maar dat neemt de zorgen van de omwonenden allerminst weg. Want de onderzoekers vertelden ook dat er in de kwelsloot achter de dijk ook verhoogde concentraties vervuiling zijn aangetroffen. Bovendien zijn er ook geruchten dat het giftige GenX in de grond zou zitten en mogelijk in het grondwater terecht is gekomen. Of dat echt zo is, wordt de komende weken nog onderzocht.


Onrust

Vooral de vervuiling in de kwelsloot zorgde voor onrust op de informatieavond. Mensen vragen zich af of ze hun hond nog wel in het water kunnen laten zwemmen. Deltares en het RIVM verzekerden dat de sloot niet voor gevaar zorgt, maar veel omwonenden geloven dat niet. "Mijn hond zwemt er vaak in", zei een aanwezige. "Straks heb ik pech en gaat mijn hond dood."


Golfbaan

Het gemeentebestuur van Hulst was ook aanwezig op de informatieavond. De burgemeester en de wethouders zeggen eerst alle informatie goed op een rij te willen zetten voor ze met een reactie komen. Hulst heeft plannen om de westelijke Perkpolder op te hogen met grond van industriële klasse en daar een golfbaan op aan te leggen. Die grond is ook licht vervuild. Maar vanwege de commotie over de vervuilde dijk bij Perkpolder ligt dat plan voorlopig stil.

30 weergaven
bottom of page