top of page

Kloosterzande moet eigen carnavalsloods krijgen

Kloosterzande moet een eigen carnavalsloods krijgen: er is een oplossing in de maak voor het nijpende gebrek aan wagenbouwplaatsen in de gemeente Hulst.

Carnavalsverenigingen uit Kloosterzande en omgeving luidden al langere tijd de noodklok: ze leiden een gedwongen nomadenbestaan of zitten om bouwplaatsen verlegen, want in de bouwloods van stichting De Magdalenastraat in Hulst is geen ruimte meer.  Afgelopen september hoopte Hulst vóór de zomer van 2020 een structurele oplossing te hebben voor het probleem. Die is in de maak, liet burgemeester Jan-Frans Mulder maandagavond weten tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. ,,Er is een voorstel in voorbereiding. Ik hoop voor de zomervakantie duidelijk te hebben hoe dat financieel opgebouwd is.”


Stichting in oprichting

Raadsleden waren blij dat er een oplossing komt en Mulder zelf ook: ,,Carnaval is een cultuur en ik durf wel te zeggen dat Hulst dé carnavalsgemeente van Zeeland is.” De carnavalsverenigingen zitten ondertussen zelf ook niet stil. Er is een stichting in oprichting van vijf carnavalsverenigingen uit Kloosterzande en omgeving. ,,Met als doel om het project vlot te trekken en de bouwplaats uiteindelijk te exploiteren”, zegt woordvoerder Harold Ruben. Hij noemt het voorstel dat in de maak is een stapje voorwaarts. ,,Er is een positief signaal afgegeven maar het financiële plaatje moet ook nog passen. Van onze kant is er in ieder geval bereidwilligheid.” Zo werd er eerder al een collecte gehouden om het oprichten van de stichting te bekostigen. 


Carnaval is streekcultuur

Mulder wil de stichting ook gaan betrekken bij de plannen. In het bestuur zitten leden van alle vijf deelnemende verenigingen. Concurreren met stichting De Magdalenastraat is niet de bedoeling, benadrukt Ruben. ,,We willen een tweede bouwplaats in de gemeente creëren.”  Ook het maatschappelijk-culturele aspect wil Ruben met de loods gaan uitdragen. Zo denkt hij aan toekomstige excursies van basisscholieren naar de bouwplaats. ,,Carnaval is streekcultuur en dat begint bij de jeugd. Als ex-Prins Carnaval heb ik daar ook altijd op gehamerd.” Hij onderstreept daarom ook de nood aan een tweede bouwplaats om te voorkomen dat verenigingen verdwijnen. ,,Denk aan het sociale aspect. De binding die jongeren hebben met de streek en het kweken van technische interesse.” De burgemeester sprak de hoop uit dat er richting het najaar misschien al gebouwd kan worden aan de loods. De stichting heeft zelf een braakliggend terrein langs de Hulsterweg, bij Hoek en Bosch, in beeld. 


Bron: https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/oplossing-in-de-maak-voor-gebrek-aan-wagenbouwplaatsen-kloosterzande-moet-eigen-carnavalsloods-krijgen~a7f4d657/

121 weergaven
bottom of page