top of page

Luxepositie voor winnaar Algemeen Belang Groot Hulst

Jean-Paul Hageman van Algemeen Belang Groot Hulst (ABGH) haalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Hulst de meeste stemmen binnen. 1207, bijna driehonderd meer dan vier jaar eerder. 

Partijgenoot Gino Depauw vergaarde 350 stemmen, bijna een verdubbeling van 2014. Merten Broekaart, eveneens van ABGH, ging van 100 naar 169. Hij komt daardoor voor het eerst in de gemeenteraad. Dat geldt ook voor Jos de Block, die met 156 voorkeursstemmen de raad in komt. De Block, die op 26 stond, verdringt daarmee Marina Strooband (7). Strooband (147 stemmen) kan nog terugkomen als Hageman wethouder wordt. ABGH is met zeven zetels de grote winnaar in Hulst.

Het CDA haalde vier zetels, met dank aan de restzetel. Dat is er een meer dan nu. Namens de christen-democraten komen Adri Totté (590), Piet van de Kerkhove (320), Karel Martinet (293) en Carry Nijskens (123) in de gemeenteraad. Mocht Totté opnieuw wethouder worden, neemt Frank Kuijpers (73) zijn plaats over.

Groot Hontenisse leek lange tijd op een verlies af te stevenen, maar behoudt uiteindelijk drie zetels. Frank van Driessche haalde met 570 rode vinkjes bijna honderd stemmen minder. Paul van Kerckhoven komt er met 193 voorkeursstemmen bij. Luc Magnus (160) blijft ook op het pluche. Als Van Driessche doorschuift naar een wethouderspositie, neemt René van den Kieboom zijn plaats over. Bij de PvdA (van drie naar twee) behouden Diana van Damme (576) en Joris Weemaes (270) hun stek. Bennie Saman zou Van Damme kunnen vervangen, mocht zij wethouder worden. 

Clen de Kraker (548) blijft raadslid voor de VVD. In zijn kielzog neemt hij Monique de Bruijn (114) mee. De liberalen zagen hun zetelaantal verdubbelen naar twee. Ook de nieuwe partij HulstPlus krijgt twee zetels. Die gaan naar Jos van Eck (573,  exact honderd stemmen meer), en nieuwkomer Eugène Verstraeten. Hij vergaarde 83 stemmen. Ook SP'er Ger van Unen blijft in de raad. Ze ging van 121 naar 421 stemmen.

Algemeen Belang Groot Hulst heeft de sleutel voor de komende vier jaar in handen. De winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Hulst, van zes naar zeven zetels, zou in een nieuw te vormen college zelfs twee wethouders kunnen leveren. 

Het ene lid van ABGH zette daar woensdagavond tijdens de uitslagenavond vraagtekens bij. Want, wie zou dat moeten doen? Terwijl een ander in alle overwinningseuforie 'waarom niet?' riep. Feit is dat ABGH met zeven zetels een historische overwinning heeft geboekt. Een waarvan zelfs lijsttrekker Jean-Paul Hageman niet durfde te dromen. Vier en een restzetel zou al prachtig zijn geweest. 

Coalitie

Het werden er zeven. Een derde van de 21 zetels die de Hulster gemeenteraad telt. In theorie zou ABGH met alleen het CDA al voldoende poppetjes hebben om een coalitie te vormen. De christen-democraten sleepten een restzetel binnen, waardoor het totaal op vier kwam. Met een stemverhouding van 11-10 is de basis echter te broos voor samenwerking. Dus zal er ongetwijfeld verder gekeken worden. Het ligt voor de hand dat ook Groot Hontenisse de coalitie betreedt. Wie zit er immers op te wachten de portefeuille Perkpolder over te nemen van lijsttrekker en wethouder Frank van Driessche? De uitslagenavond verliep voor die partij aanvankelijk eensgezind met de kleuren van nummer twee Luc Mangnus zijn outfit: zwart. Groot Hontenisse schommelde een poos tussen één en twee zetels, maar bleef traditioneel groot in Kloosterzande en Lamswaarde, thuisdorp van Van Driessche. De drie zetels bleven behouden. 

PvdA

Dan is nog de vraag wat er met huidig coalitiegenoot PvdA gebeurt. De democraten leverden een zetel in en hebben er nu twee. De leden van het college vielen de afgelopen vier jaar over elkaar heen om te zeggen hoe sterk burgemeester en wethouders samen optrekken. Als ABGH de hand over het hart strijkt, zou Diana van Damme een nieuwe termijn als wethouder gegund kunnen worden. Aan de andere kant heeft ABGH de democraten niet nodig, nu die tot twee zetels zijn gereduceerd. Dat aantal heeft ook de VVD. De liberalen maken er geen geheim van dat ze staan te trappelen om deel te nemen aan de coalitie. Ook HulstPlus, twee zetels, wil bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen. Al lieten meerdere leden van ABGH doorschemeren daar geen brood in te zien.

Dat er met partijen geschoven wordt in de huidige coalitie van ABGH, Groot Hontenisse, CDA en PvdA is dus goed mogelijk. Het kan ook zomaar bij het oude blijven. Zoals Hageman zelf aangeeft: "De laatste vier jaar was er rust in het college."

Lijsttrekker Jos van Eck van de nieuwe partij HulstPlus was zeer in zijn nopjes met zijn twee behaalde zetels. Evenveel als de VVD en de PvdA. Hoop dat hij aan mag schuiven bij de coalitieonderhandelingen, heeft hij echter niet. ,,Ik ben bang dat alles bij het oude blijft." Daar hóópt PvdA-lijsttrekker Diana van Damme juist op. Zij zou er graag nog een periode als wethouder aan vast plakken. ,,Als je de landelijke tendens van onze partij bekijkt, dan ben ik helemaal niet ontevreden over ons behaalde resultaat." Ook lijsttrekker Frank van Driessche van Groot Hontenisse hoopt evenzeer dat hij 'zijn karwei' de komende periode mag afmaken. De partij wist de huidige drie zetels te bestendigen. 

Sterk collectief

Het is Algemeen Belang Groot Hulst die als grote winnaar (zeven zetels) mag gaan formeren. ,,Een historische overwinning!"zegt lijsttrekker Jean-Paul Hageman. ,,Die denk ik te danken is aan het feit dat we een sterk collectief vormen en een consistent beleid voeren. Er is rust binnen dit huidige college en dat vindt de burger blijkbaar prettig." De VVD (van een naar twee zetels) zou maar wat graag  deel uitmaken van het nieuwe college, zoals acht jaar geleden en solliciteerde maar alvast. Lijsttrekker Clen de Kraker: ,,We voelen ons meer thuis in de coalitie." Dat geldt ook voor het CDA, zij kregen de restzetel en stegen een zetel tot vier. 

SP-lijsttrekker Ger van Unen ziet de bui al hangen. ,,Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was." De SP wist de ene zetel te behouden. ,,Best knap, aangezien we concurrentie hadden van GroenLinks en D66." Deze partijen deden een gooi naar een zetel, maar dat feest ging niet door. ,,Het is jammer dat we geen frisse wind door Hulst kunnen laten waaien", zegt lijsttrekker Wouter Versluijs. Het ziet er naar uit dat alles bij het oude blijft. Over vier jaar willen we in ieder geval weer mee doen." Dat geldt ook voor GroenLinks, voor wie de verkiezingsuitslag zo'n tegenvaller was dat ze vlak na het tellen van alle stemmen het stadhuis verlieten. 

Voor lijsttrekker Dennis Lensen van Progressief Hulst was de deceptie het grootst. De partij is compleet weggevaagd. ,,Ik denk dat we de afgelopen jaren teveel op inhoud hebben ingezet en te weinig op onze achterban. Ik heb nog geen idee wat ons nu te doen staat, of onze partij zelfs nog wel bestaansrecht heeft. Daar moeten we serieus over gaan nadenken." 


116 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Algemeen Belang Groot Hulst bedankt iedereen die gisteren op ons gestemd heeft! Wat een fantastische overwinning hebben wij behaald dankzij jullie! Bedankt voor het vertrouwen en bedankt voor deze gew

bottom of page