top of page

Proef met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen in Heikant

Een primeur voor Zeeuws-Vlaanderen. Binnenkort start in drie grensdorpen een proef met gratis kinderopvang. Stichting Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen hoopt dat Den Haag een kijkje komt nemen. Algemeen Belang Groot Hulst zet zich al langer in voor de oprichting van startgroepen in de grensdorpen.

De proef start rond 1 maart in Heikant. Rond dezelfde periode volgt Eede, een school in de gemeente Terneuzen is later aan de beurt. Ouders kunnen hun kroost twee dagen gratis naar het kinderdagverblijf brengen, of twee middagen naar de buitenschoolse opvang. Volgens Stichting Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen is de proef van levensbelang voor de toekomst van het onderwijs, omdat nu veel kinderen nu naar België gaan. ,,Kinderen uit de grensstreek die daar naar de opvang gaan, raken uit beeld en gaan vervolgens ook daar naar school", zegt directeur Rianne Vons.


‘Kinderopvang is meer dan een oppas’

De stichting maakte de proef in september al wereldkundig. Dat was ruim voordat het nieuwe kabinet in het coalitieakkoord opnam kinderopvang vanaf 2025 nagenoeg gratis te maken. Desondanks zet de stichting door met de proef. ,,Alleen de kinderopvangtoeslag afschaffen, werkt niet in Zeeuws-Vlaanderen", meent Vons. De problemen met kinderen die naar België gaan, zijn volgens haar te groot. De streek kan ook niet drie jaar wachten tot opvang praktisch gratis is.


De proef gaat bovendien verder dan wat het kabinet voor ogen heeft. Vons: ,,Wij willen ook kinderen van ouders die niet werken. Kinderopvang is meer dan een oppas, het is ook belangrijk voor de sociale ontwikkeling. We hopen dat Den Haag van ons wil komen leren.” De gemeenten subsidiëren de proef gedeeltelijk.


Het experiment wordt uitgevoerd op scholen waar nu al zogenoemde startgroepen zijn. Daar kunnen kinderen al drie dagen gratis naar toe. De groepen startten acht jaar geleden, om te voorkomen dat kinderen naar België zouden gaan. Daar is opvang en onderwijs vanaf 2,5 jaar gratis. De eerste startgroep was in Heikant, door de jaren heen zijn ze in grensdorpen door heel de streek uit de grond geschoten. Ze doen hun werk, zegt Vons. ,,Acht jaar geleden hadden we dertien procent van de kinderen, nu bijna zestig procent. Een flinke winst, maar we moeten hier aandacht voor blijven houden.” De stichting heeft nog tot 2025 geld voor de startgroepen, daarna is de pot leeg.


Stichting Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen maakt binnenkort bekend op welke grensschool in de gemeente Terneuzen de proef met gratis opvang start.


Bron: https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/proef-met-gratis-kinderopvang-in-zeeuws-vlaanderen-start-1-maart-in-eede-waar-belgisch-busje-kids-ophaalt~a0feee8f/


233 weergaven
bottom of page